Brandflygstatistik

Brandflyget har beredskap från 1 maj till 31 augusti. Det är Räddningstjänsten i respektive område som bestämmer hur och när brandflyget ska användas. Normalt sker det vid brandrisk 5 enligt SMHIS brandrisksprognos. Säsongens första "Fyra" var onsdag 7 maj 2014.

2012 var första året då Brandflyget ordnades av Flygsällskapet. Tidigare år hade detta skötts via FFK, Frivilliga Flygkåren. Flygningen skedde med våra flygplan och till största delen av våra medlemmar. 2012 lämnade vi in anbud på uppdraget Brandflyg och vann upphandlingen. Vi utbildade våra piloter och bytte ut den gamla brandradion mot moderna Rakel-systemet.

Brandflyget har beredskap från 1 maj till 31 augusti. Det är Räddningstjänsten i respektive område som bestämmer hur och när brandflyget ska användas. Normalt sker det vid brandrisk 5 enligt SMHIS brandrisksprognos. Säsongens första "Fyra" var onsdag 7 maj 2014 och följdes av en relativt torr sommar med mycket vind. Den stora branden i Västmanland kändes ända upp till våra trakter.

Sommaren 2013 var intensiv när det gäller brandflyg. Mycket vind och åska gjorde risken för skogsbrand stor. Brandflyget både upptäckte nya bränder och hjälpte till att kartlägga bränder där brandbekämpning pågick. Rekordet var 4 bränder på samma tur.

Brandflygsäsongen 2012 var klubbens första år som utförare i egen regi. Brandriskmässigt var det ett mycket lugnt år med låga temperaturer och nederbörd jämnt fördelat över hela sommaren. Ett seriöst och konstruktivt samarbete med Länsstyrelsen gjorde att vi har avsatt tid för utbildning.

Uppdaterad: 12 AUG 2015 13:54 Skribent: Mattias Thuresson

Kontakt med föreningen:

Sundsvalls Flygsällskap

Flygplatsen 1323

860 30 Sörberge

Bg 125-9993

Pg 131389-9

Mail: This is a mailto link

Vädret Sundsvall Timrå...

Postadress: